Lautapelietiketti

Tämän lautapelietiketin tarkoitus on tarjota hyvät lähtökohdat onnistuneelle ja mukavalle lautapeli-illalle. Toki jokainen jo vähän vakiintunut peliryhmä luo itselleen toimivat käytänteet, mutta nämä ohjeet toimivat yleisluonteisena ohjeena myös tuntemattomien kanssa pelatessa. Loppujen lopuksi kyse on toisten ajan ja omaisuuden kunnioittamisesta sekä siitä, että osallistujien toiveet otetaan huomioon.1. Opettele säännöt etukäteen

On epäkunnioittavaa antaa muiden istua toimettomana samalla kun opettelet pelin säännöt. Pelin omistajana sinun oletetaan osaavan säännöt ja opettavan ne tarvittaessa myös muille. Varsinkin uuden pelin kanssa voi tulla virheitä, eikä se haittaa, mutta pohjatyö tulee olla tehtynä.


2. Sitoudu peliin

Mikäli porukka on kokoontunut pääasiassa pelaamista varten, keskittykää hommaan kunnolla. Älä siis uppoudu kännykän selaamiseen tai pelitapahtumiin liittymättömään keskusteluun.

Vaikka menisi huonosti ja harmittaisi, yritä silti parhaasi ja pelaa loppuun asti niin hyvin kuin osaat. Älä siis lähde kesken pois tai ala sabotoimaan peliä.


3. Käyttäydy arvokkaasti

Voiton ja häviön äärellä tulisi pyrkiä käyttäytymään arvokkaasti. Aivan yhtä tärkeää on käytös pelin aikana. Välttele ainakin seuraavia toimia:

  • Muiden heikkojen pelitaitojen kommentointi tai toisten puolesta pelaaminen neuvomalla.
  • Toisten hoputtaminen tai omalla vuorolla kohtuuttomasti viivyttely.
  • Pyrkimykset vaikuttaa suoraan pelaajaan esim. härnäämällä.
  • Pelin ulkopuolisten tapahtumien kostaminen (vei viimeisen suklaanamun) pelin kautta.


4. Sopikaa ruuasta

Jokainen tarvitsee ruokaa ja nälkäinen ei jaksa keskittyä pelaamiseen. Sinun ei välttämättä tarvitse kokkailla koko konkkaronkalle, mutta sopikaa vähintään se miten ruokapuoli hoidetaan.

Tilataan ruokakuljetus, käydään kaupassa, jokainen tuo omansa tai järjestäjä kokkaa? Varmista että kaikilla on sama käsitys siitä miten asia hoidetaan.


5. Pidä pelit puhtaana

Lautapelit ovat melko arvokkaita ja kukaan ei halua juustonaksujen pölykerrosta harvinaisen keräilyversionsa päälle. Kannattaa valita illan napostelut sieltä vähemmän sottaavasta päästä tai sitten käyttää syömäpuikkoja, jotta mm. rasvatahrat eivät kulkeudu sormenpäistä korteille


6. Varatkaa riittävästi aikaa

Aloittakaa niin aikaisin kuin mahdollista ja varatkaa riittävästi aikaa niille peleille, joita pelaatte. Älä tunge iltaa liian täyteen pelejä ja päästä osallistujat joskus kotiinkin.


Voit lähettää palautetta tästä etikettikokoelmasta osoitteeseen pelikilta@gmail.com.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Moonrakers (pikaohje)

Peli on yhdistelmä pakanrakentelua, bluffaamista ja neuvottelua. Suoritat yhdessä muiden avaruusalusten kapteenien kanssa vaarallisia tehtäviä, joista kukaan ei kuitenkaan selviäisi yksin. Neuvottele itsellesi suotuisat ehdot…

Kommentit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *