Sen kyselyn tulokset
Noh tämä vähän levisi, mutta olkoot. Kyhäsin tämän alkuperäisen kyselyn kokoon alunperin sillä ajatuksella, että lähden tutkimaan eri pelaajatyylien ja makujen profilointia vähän sellasta laajempaa projektia varten. Tarkoitus on siis kehitellä ja parannella tätä kyselypatteristoa, ja toteuttaa sitten jalostuneen version pohjalta ihan oikea työkalu lautapelaajien käyttöön.
Pistin näitä kyssäreitä aluksi ihan tekstimuotoisesti muutamalle kaverille, mutta hetkeä myöhemmin ajattelin et onhan tähän kivempi vastata jos se on kyselymuodossa ja linkkinä. Noh nyt kun se on linkkinä, niin sen voi jakaa muutamaan muuhunkin paikkaan josko vaikka sieltä muutama vastaus tulisi. Ajattelin semmosta 10 – 20 vastaajan otosta, mutta te ihmiset menitte sitten sepustelemaan tätä kirjoittaessa 105 vastaajan voimin. Vilpitön ja nöyrin kiitokseni ihan jokaiselle vastanneelle ja palautteita antaneelle. Yllätyin melkoisesti. Noh tämän kyselyn oli tarkoitus olla ihan alusta versio, josta palautteen perusteella parantelen tätä ajatusta, joka lopulta johtaa sitten lopulliseen toteutusmuotoonsa. En ole ihan kaikin osin siitä vielä valmis juttelemaan. Samalla ymmärsin että mulla taitaa nyt olla ihan oikeasti velvollisuus myös kertoa tuloksia, sillä 105 vastannutta ihmistä varmaankin haluaa vähän tietää mitä muutkin vastasivat ja siksi luetkin nyt tätä artikkelia. Mennään siis pidemmittä puheitta vastauksiin.
Kuinka kokeneita vastanneet olivat lautapeleissä?
Reippaasti suurinosa oli hyvin tai melko kokenutta väkeä, joka on ihan ymmärrettävää kun kysely tuli nyt kerta laitettua harrastajien suosimiin kanaviin Discordissa (Suomen lautapeliseura ja Sumppi) ja Facebookissa (Lautapeli-intoilijat).
Höpöttelijät ja tuppisuut
Jollain tavalla lautapelaaminen on aina sosiaalista puuhaa, joten ehkä senkään vuoksi tuo täysin vaikenemisen puuttuminen ei yllätä. Pääasiassa pohtimaan keskittyvä porukka oli tässä otannassa selvästi pienempi. Voiko olla niin, että se jutusteluun taipuvainen porukka hakeutuu juuri sosiaaliseen mediaan? Tai ehkä vastausvaihtoehdot olivat liian epämääräisiä.
Ajattelemattoman nopeasta analyysiparalyysiin
36,2% tunnistivat itsessään jonkin asteista nopeatahtisuutta, mutta ilmiselvästi valtaosa vastaajista ilmoitti käyttävänsä harkintaa. Huomionarvoista näissä tuloksissa mielestäni oli kuitenkin se ettei juuri ketään ,muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, kokenut pohtivansa kauan.
Uutuuksien kultti, vanhojen suosijat
Huomattavan suuri osa (89,5%) meni kategoriaan, joka pitää peliuutuuksia tärkeänä osana harrastustaan muodossa tai toisessa. Sellainen n. 10% vähemmistö oli enemmän lemppareiden kuin uutuuksien puolella ja vain 1,9% ilmoitti haluavansa pelaavan vain tiettyä valikoimaa pelejä. Tämän ja monen muunkin kysymyksen kohdalla olen tullut miettineeksi, kuinka kysely ei ollut kovinkaan tarkasti muotoiltu alkuperäisen tarkoituksensa vuoksi ja monet kysymykset ovat olleet vähän sinne päin, johdattelevia tai epäselvästi muotoiltuja.
Toisten päihittäminen vai yhteistyö?
Ehkä eniten hämmennystä ja palautetta kerännyt kysymyksenasettelu koko kyselyssä ja vieläpä sen alkupäässä. Alunperin halusin tahallani tästä polarisoivan janan kilpailun ja yhteistyön välille, mutta kuten palautteet ja vastaukset käytännössä osoittivat, tämä ei olekaan ihan niin simppeli valinta. Vähän ennen kyselyn julkistamista kävin vielä lisäämässä tähän kysymykseen keskimmäisen vastausvaihtoehdon, joka paljastui ehdottomasti suosituimmaksi. Ihmisille maistuu niin kilpailu kuin yhteistyökin. Kysymys olisi toiminut paremmin valintana, jossa voi valita molemmat tai vain yhden. Vastaukset molemmin puolin olivat netkin melko tasaisen varovaisesti kohti kilpailua tai yhteistyötä, mutta ääripäistä löytyi 6,7% heitä jotka kilpailevat tosissaan ja vain yksi vastaaja, joka halusi pelkkää yhteistyötä mieluiten.
Jälkikäteen lisätty ja ongelmallinen kysymys pelien pituudesta
Noh tämä tuli jälkikäteen kyselyn jo ollessa käynnissä ja yhden kyselyyn vastanneen palautteesta. Kävin suhaisemassa vastausvaihtoehdon väsyneenä 10 tunnin työvuorosta Hesanmatkalta palatessani ja unohdin aluksi sisällyttää siihen vaihtoehdon 1h – 2h tunnin peleistä. Vastauksia tuli kuitenkin reippaasti, mutta missä kohdin tämä uusi vastausvaihtoehto oli mukana, sitä en muista. Eli nämä vastaukset kannattaa ottaa suolan, pippurin, Poppamiehen maustekastikkeen ja ketsupin kera.
Siinäpä se ja mitäs seuraavaksi?
Noin. Tulokset kerrottu, koen velvollisuuteni päättyneen ja seuraava versio tästä profilointipohdinnasta valmistuu jo. Suurelta osin kiitos sen etenemisestä on teillä hyvät vastaajat.Voin tähän lopuksi myös paljastaa minkälaisesta työkalusta haaveilen: suunnitelmissa olisi tehdä vastaava kysely, mutta pelikilta.fi -sivustolle toteutettuna. Vastaat (laajennettuihin) kysymyksiin ja kyselyn lopuksi sinulle on leivottu hienosti kuvitettu käynti-/pelikortti, joka summaa sinun lautapelaamistyylisi ja pelimakusi suuntaa antavasti yhdelle kortille. Tämän kortin voi sitten tulostaa ja esitellä uusille pelituttavuuksille tai käyttää sen sisältämiä tietoja esim. tapahtumissa erilaisiin arvontajuttuihin. Tuossa on aika paljon kaikkea muutakin mietittynä tälle ”lautapelaajan käyntikortille”, mutta kerron näistä vähän myöhemmin lisää, jos jotakuta kinostelee kovasti. En edes tiedä onko tässä ideassa mitään järkeä? Nopea summaava kortti sinusta pelaajana?
Hmm.. Jos tästä pitäisi jotain yhteenvetoa kerätä, niin valtaosa harrastajista:
– Tykkää pidemmistä, n. 2-3h peleistä
– Ei väliä onko yhteistyö vai kilpailu
– Ei väliä onko uusi tai vanha peli
– Pelaavat harkiten
– Tykkäävät jutella ja höpötellä pelatessa (tosin tässä jakauma sen suhteen, pysyykö jutustelu pelinsisäisenä)
Tästä ei vielä kannata ehkä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Pitäisi pikkusen muokata ja laajentaa tätä kyselyä ja miettiä johdattelevat ja ei-relevantit pois.
En edes ehtinyt vastaamaan kyselyyn, mutta tuli alusta mielikuva että tietojen pohjalta tulisi lomake/’hakukone’, johon voi syöttää preferenssinsä ja saisi listan muiden samanlaisten tykkäämistä peleistä. Mutta tuo olisi tosiaan vaatinut vastausten lisäksi samalta tyypiltä listan pitämistään peleistä. Tai toki jos mukana olisi BGG-käyttäjätunnus, niin työlästä luettelemista ei tarvitsisi, kun sieltähän saisi esim 8-10 arvosanalle arvioimansa pelit.
Tollanen olis tosi kätevä kyllä!