Mikä on pelikilta.fi?

Pelikilta.fi on lautapelaajille luotu nettisivu, joka muodostuu keskustelualueesta, blogista ja tapahtumakalenterista. Se toimii suurien some-alustojen ulkopuolella ja harrastajilta harrastajille. Tyyli jolla ylläpito on tarkoitus hoitaa, kiteytyy mottoon: kaikki pelissä. Toiveeni on että täällä jokainen tuntee itsensä tervetulleeksi ja arvostetuksi. Tarkoitus on tarjota paikka, jossa keskitymme yhteiseen ja jossa vallitsee toisia kunnioittava ja ystävällinen keskustelukulttuuri.

Sivuston tavoite on tarjota yksi ja suurista yrityksistä riippumaton paikka lautapeleistä keskusteluun harrastajien kesken, lautapeliaiheisten kirjoitusten lukemiseksi sekä lautapelitapahtumien löytämiseksi ja ilmoittamiseksi. Erityistä huomiota on kiinnitetty sujuvaan käytettävyyteen kännykällä sekä keskustelualueen ratkaisuihin. Sivuston toteuttaja on kehityshenkinen, joka tarkoittaa avoimuutta ideoille, parannusehdotuksille ja kaikenlaiselle rakentavalle kritiikille. Suuntaa ne osoitteeseen pelikilta@gmail.com.

Pelikillan jäseneksi pääsee hyvin yksinkertaisen rekisteröitymisen kautta, ja jos haluaa tehdä talkoohenkisesti enemmän, niin viestiä pelikilta@gmail.com -osoitteeseen. Sisältöjä väkertää allekirjoittanut mm. teknisen toteutuksen, blogikirjoittelun, moderoinnin sekä tapahtumien bongailun ja merkitsemisen osalta. Otan kuitenkin enemmän kuin mielelläni sinut mukaan, jos kiinnostuit. Sivuston ylläpitämisen kulut hoidan itse, mutta palkkioita en pysty maksamaan ja sivusto ei tuota rahaa.

Sivustolla on kuitenkin muutama sääntö, joihin on sitouduttava, jos haluaa sen toimintaan osallistua.


Säännöt

1. Pysytellään (lauta)peleissä

  • Yhteisön jäsenenä suostut pitämään aiheen kaikkia kiinnostavan harrastuksen parissa.
  • Keskustelu uskonnosta tai politiikasta tai näihin rinnastettavista asioista ei kuulu tänne. Kaikki erittäin henkilökohtaiset ja ihmisten mielipiteitä jyrkästi jakavat keskusteluaiheet voivat lukeutua näihin. 
  • Älä laita sopimatonta tai laitonta sisältöä sivustolle.

2. Kohtele muita arvostuksella

  • Vaikka teet sen nimimerkin suojin, kohtele ja kohtaa muut arvostuksella. Tehdään yhdessä pelikillasta paikka, jonne on kiva tulla. 
  • Ylläpidä omalla toiminnallasi kivaa keskusteluilmapiiriä ja älä lähde ehdoin tahdoin esim. riitelemään. Käytä raportointityökalua ilmoittaaksesi epäasiallisesta käytöksestä.

3. Älä riko tai kannusta rikkomaan lakia

  • Noudata Suomen lakia, EU:n säädöksiä, ihmisoikeuksien julistusta, luokkasi järjestyssääntöjä jne.
  • Ylläpito ei vastaa tekemistäsi valinnoista elämässä, rikokset kannattaa ilmoittaa viranomaisille, mihinkään laittomaan ei kannata täällä kannustaa, sillä niistä seuraa nopeasti käyttökielto ja riippuen vähän mistä kyse, niin ilmoitus viranomaisille.

Miten keskustelu toimii?

Ajatustenvaihto tapahtuu keskustelualueella, joka tarjoaa monia isommista some-alustoistakin tuttuja ominaisuuksia. Perinteisen keskusteluseinän lisäksi mm. yksityisviestit toisille käyttäjille, ryhmien perustaminen ja jopa häiritsevän käytöksen raportointi onnistuvat. Sivu toimii näppärästi puhelimella ja on oikeastaan tätä tarkoitusta varten optimoitu. Tänne saa kaikin mokomin laittaa myös lautapelien myynti-ilmoituksia ja keskusteluosiota saa muutenkin käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla, kunhan muistaa noudattaa yllä listattuja sääntöjä. Käyttötarkoitus muokkautuu käyttäjien tahdon mukaan ja mihin suuntaan he haluavat sivuston kehittyvän. Lähtemällä mukaan aikaisin, pääsee yleensä vaikuttamaan eniten siihen minkälaiseksi sivuston yhteisö muodostuu.


Mistäs artikkelit putkahtavat?

Kirjoitan tänne vähän kaikenlaista lautapeleihin liittyvää (artikkeleita, pikaohjeita, soittolistoja ja jopa reseptejä), mutta tänne saa toki muutkin halutessaan julkaista lautapeleihin liittyvää sisältöä. Ainoa rajoite oikeastaan liittyy kaupallisiin kytköksiin ja kuvailenkin suhtautumiseni näihin alempana. Toiminnan läpinäkyvyys on täällä tärkeää.


Miten tapahtumakalenteri toimii?

Tapahtumakalenterista näet sinne ilmoitettuja lautapelitapahtumia. Mikäli haluat ilmoittaa oman tapahtumasi kalenterissa, riittää kun rekisteröidyt ja valitset päävalikosta tapahtumakalenterin alta: ”Lisää tapahtuma”. Näin ilmoitetut tapahtumat menevät kuitenkin ensin tarkistusjonoon. Erikseen pyytämällä voit kuitenkin saada ns. suorajulkaisuoikeuden, joka ohittaa tarkistusjonon. Asia järjestyy ottamalla yhteyttä sähköpostilla: pelikilta@gmail.com.


Kaupalliset kytkökset & läpinäkyvyys

Pelikilta ei tällä hetkellä ole kaupallisessa yhteistyössä minkään tahon kanssa. Tarjoan kuitenkin yrityksille mahdollisuuden hyödyntää mm. tapahtumakalenteria omien tapahtumien ilmoittamiseen, sillä käytäntö palvelee mielestäni kaikkia ja edistää harrastusta.

Lautapelien harrastaminen on kuitenkin peruuttamattomalla tavalla kytköksissä myös yritysten toimintaan, joita ilman meillä ei olisi mitään pelattavaa. Lähtökohtaisesti ja harrastuksen elinvoimaisuuden vuoksi suosittelenkin kaikkia harrastajia tukemaan suomalaisia lautapeliliikkeitä ostoksia tehdessään.

Sivuston periaate on täydellinen läpinäkyvyys, jos esim. sivuston ylläpitokustannusten kattamiseksi tulisi jotakin yhteistyötä, tämä tehdään käyttäjille harvinaisen selväksi. Selvyyden vuoksi ilmoitan myös kun kaupallista kytköstä EI ole ja siitä huolimatta kirjoitan tai esittelen jonkin yrityksen toimintaa, kuten vaikka kiinnostavan lautapelikahvilan.

Mainosbannereita ja sellaisia yhteistyön muotoja, jotka häiritsevät käytettävyyttä, sivuston ulkonäköä tai haittaavat käyttäjiä, ei sivustolle tule. Sivuston käyttäjät ovat tärkein prioriteetti.


Tekoäly

Suhtaudun ns. tekoälysovelluksiin positiivisesti. Terminä tekoäly on kuitenkin harhaanjohtava, sillä viimeaikaiset murrokset sen saralla eivät ole ns. tieteisfantasian tavoin kuvatussa itsenäisesti toimivassa ja ajattelevassa AGI:ssa (tietääkseni). Suurin paradigmamuutos on tapahtunut nimenomaan uudenlaisessa tavassa rakentaa tietokoneohjelmia, joka sallii ihmisen käsityskyvyn ylittävien ja monimutkaisten ohjelmien synnyn. Mutta kyseessä on silti vain monimutkainen tietokoneohjelma, ei muuta.

Olemme kuitenkin yhteiskunnallisesti ja mahdollisesti ihmisrodun kannalta merkittävän muutoksen edessä. Vaikka nyt vastustaisimme kehitystä tai olemme kauhuissamme muutoksen nopeudesta, on Pandoran lipas avattu. Lipas ei enää mene kiinni ja jäljellä jää luovia muuttuneessa maailmassa. Väistämättä myös lainsäädäntö tulee jäljessä.

Hyödynnän nyt ja tulen jatkossakin hyödyntämään monimutkaisilla ja uusilla ohjelmilla tuotettuja kuvia, pääasiassa kirjoituksissa, joissa ei ole muuta kuvamateriaalia saatavilla. Eli kun puhun pelistä, kuvat on pelistä, mutta jos julkaisen esim. lautapeli-etiketin tyylistä sisältöä, se mitä todennäköisimmin juttu saa parikseen on juurikin tietokoneohjelman tuottamaa kuvitusta.


Kuka olen ja miksi tein sivun?

Olen turkulainen peliharrastaja ja yhden lapsen isä, jonka n. neljästä vuosikymmenestä lähes samanmoinen on mennyt pelien parissa — harrastuksena, intohimona ja useampana ammattinakin. Vuosiin mahtuu myös iso määrä toteutettuja nettisivuja ja joitakin perustamiani nettiyhteisöjä, joista yksi keräilykorttiaiheinen on edelleen olemassa (vaikka en itse enää olekaan mukana sen toiminnassa). Tiedän suurinpiirtein mitä odottaa, kun olen tähän projektiin lähtenyt.

Sivuston pyörittäminen on minulle tärkeää, sillä haluan vaikuttaa positiivisesti rakastamaani harrastukseen ja tavallaan antaa ”pelikulttuurille” jotakin takaisin. Blogipuolella kirjoitan minua kiinnostavista aiheista ja peleistä. Makuni pelien suhteen tietenkin vaikuttaa tänne kirjoittamiini sisältöihin ja sanottakoon, että suosikkipeleihini kuuluvat mm. Dune: Imperium, Clank: Catacombs ja Arkham Horror the Card Game.

Pelikillan logo

Siinä se on. Noppa ja sulut. Tämä tuotos tuli ihan omasta digipensselistä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kommentit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Onnea uudelle lautapelialustalle @Pahviritari ! On todella siistiä, että maailmassa, jossa sosiaalinen sisältö keskittyy muutaman toimijan haaviin, luodaan vielä itsenäisiä nettisivuja ja yhteisöjä – varsinkin lautapelien saralla, missä ei suomalaisittain yhteisöjä ihan hirveästi ole. Omakohtaisesta kokemuksesta voin suositella uusille käyttäjille etenkin pelien pikaohjeita, ja toivottavasti yhteisön kehittyessä pikaohjeita saadaan laadittua lisää.

    1. Oho, danke. Kyllä lautapeliyhteisöjä Suomestakin löytyy, eivät ehkä ole aina helposti löydettävissä. Voisin kyllä näistä itseasiassa tehdä juttusarjaa, missä erinäisiä paikallisyhdistyksiä tai yhteisöjä esitellään.