Everdell

Everdellissä pienet suloiset metsäneläimet valmistautuvat parhaansa mukaan tulevaan talveen. Ne keräilevät ja rakentelevat, kunnes on aika siirtyä viettämään iltoja sisätiloihin kynttilänvalossa. Petollisen yksinkertaiselta kuulostavan teeman alta paljastuu, elegantti ja tavattoman kaunis lautapeli, jossa yhdistyy työläisten sijoittelu oman kyläpahasen rakenteluun. Homma lähtee hitaasti liikkeelle ja ensimmäisten pelikierrosten aikana tuntuu, ettei saa juuri mitään aikaiseksi. Peli kuitenkin eskaloituu ja laajenee hyvin nopeasti ja viimeiset kierrokset ovat myös sen pisimmät. Se mikä ensimmäisillä kierroksilla oli valinta muutaman hassun pikkujutun välillä, on aika nopeasti muuttunut sarjaksi pistepottiasi kasvattavia peliliikkeitä.

Everdell on aivan kiistatta hyvä peli, mutta osa sen viehätyksestä tulee korkeista tuotantoarvoista. Aivan jumalaisen kauniit kuvitukset, ja tapa jolla osa pelin elementeistä on näytillä pahvista kyhätyn puun oksistossa, ilahduttavat kerta toisensa jälkeen. Ja kerrankin jossain pelissä on riittävän korkealaatuiset pelikomponentit, ettei tule mieleenkään etsiä korvaavia versioita netin syövereistä. Pelaaminen ei tunnu vain lautapeliltä, se on juhlallinen tapahtuma, illan kuriositeetti ja jännitysnäytelmä samassa. Jännitys myös säilyy viimeiseen asti, sillä lopullinen voittaja ei käy selville kuin vasta pisteiden laskussa.

Everdell on syystäkin saanut suosiota osakseen ja sen myötä sille on tullut viuha liuta lisäosia ja erikoisversioita. Itse omistan kaikilla lisäosilla varustetut Complete Collectionin (alhaalla kuvassa), mutta nopeana summauksena todettakoon pelissä olevan n. 5 isompaa lisäosaa, joista yksi on yhteistyöpelimuoto ja näiden lisäksi pieniä peliin saumattomasti uiskentelevia minilisäosia. Onpa pelistä ilmestynyt myös lapsille suunnattu ja kevennetty versio emopelistään, joka kantaa nimeä My Lil’ Everdell.

Jos pidät lautapeleistä, kauneudesta tai hauskanpidosta, päästä pikkuiset metsäläiset sydämeesi ja pistä Everdell pöydälle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Warhammasta kolottaa

Hyvin kauan sitten teini-iän keskihämärissä tulin lukeneeksi Pelit-lehdestä sellaisesta jännästä harrastuksesta kuin Warhammer. Lyhyesti esiteltynä kyseessä on pöydällä pelattava sotapeli, jossa armeija koostuu itse kootuista…

Minä-Minä-Maa

Eräs parhaista neuvoista hetkeen oli esihenkilöltäni saamani kehotus käydä eräs ongelmatilanne läpi keskustellen puhelimessa sähköpostin sijaan. On helpompi olla ihminen ihmiselle, kuului perustelu. Ja totta…

Kommentit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *