Pohdintaa

Halloween-kyselyn tulokset

Maanantaina päätin tarttua lapioon ja kaivaa mullan syvyyksistä esiin vastauksen muinaiseen kysymykseen: millä kummalla synkeää loka-marraskuun juhlaamme oikein kutsutaan. Pienimuotoisen ennakko-odotuksen saattelemana ajattelin tälle löytyvän nopeahkosti vakiintuneen vastauksen, mutta kuinka sitten kävikään? Semmosen 79 vastaajan voimin saimme tulokseksi seuraavanlaista:

🎃 Juhlan nimi

  1. Halloween – 40 vastausta (50,6% vastaajista)
  2. Kekri – 36 vastausta(45,6% vastaajista)
  3. Pyhäinpäivä – 24 (30,4% vastaajista)
  4. Loput olivat jotain 0 – 6 vastauksen väliltä.

Nuo tulosten prosentit voivat näyttää nopealla vilkaisulla kummallisilta, sillä vastaukseen pystyi antamaan useamman vaihtoehdon. Eli prosentteja kärkikolmikosta ynnäämällä ei tule 100%. Meillä on näiden perusteella selkeä nimivoittaja, eikö? No ei aivan. Näin pienellä otannalla, ainakin omasta mielestäni, emme voi vielä tehdä kovinkaan pitkälle menevää päätelmää siitä onko halloween vai kekri suositumpi. Voihan hyvin olla, että tulos menee virhemarginaaliin ja kysymällä eri ryhmältä ihmisiä, järjestys olisi toinen. Tuloksista kuitenkin erottui selvä kolmen kärki ja muut vastaukset jäivät kauas taakse. Harvinaisemmista vastauksista nostettakoon kuitenkin Marrasyö ja Kurpitsajuhla, joista kumpainenkin sai kuusi ääntä.

🦇 Juhlan ajankohta

  1. Lokakuun viimeinen viikonloppu – 42 vastausta (53,2% vastaajista)
  2. Pyhäinpäivä – 20 vastausta (25,3% vastaajista)
  3. Lokakuun viimeinen päivä – 11 vastausta (13,9% vastaajista)

No nyt päästiin jo ilmiselvään voittajaan. Kurpitsoin ja aavein koristeltua juhlaamme vietetään ilmiselvästi lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Pyhäinpäivä on saanut lähes yhtä monta vastausta, kuin nimikannatuskin. Itse arvelen pyhäinpäivän olevan hieman eri juhla, joka ei ehkä täysin sovi nimitykseksi karnevaalihenkiselle kauhuiloittelulle?

Pohdintaa

Eräs vastaaja totesi, että juhla erilaisine perinteineen vaikuttaa olevan yleismaailmallinen ja syyt vaihtelevat satokauden päättymisen, hedelmällisyyden ja kuoleman teemoissa. Juhlalle on ilmiselvää tilausta. Tässä kuitenkin vastauksia ja muutamia muitakin kommentteja aiheesta lukiessani minulla voimistui ajatus siitä, että ainakin pyhäinpäivä ja halloween/kekri ovat kaksi erillistä juhlaa, jotka vain sijoittuvat ajallisesti hyvin lähekkäin.

Lähimpänä toisiaan olivat tosiaan nimikilvan kärkikaksikko halloween ja kekri, jotka molemmat (ainakin minun pienessä mielessäni) kilpailevat samasta lokerosta. Tai ehkä se on kuitenkin saman juhlan sävyero, jossa halloween on karnevaalisempi pukuhassuttelu-kauhuelokuva-karkki-marathon ja kekri sitten hyggehenkinen kynttilätunnelmointi lihapadan ja kirjan äärellä lämmin siiderilasi syyskuistilla ruskalehtien keinuessa kohti alati kylmenevää maata. Halloweenia Harry Potter -intoilijoille ja kekriä Gilmoren tyttöjen faneille?

Molemmissa kiehtoo jokin osa ja haluan anastaa ainakin osan halloweenin estetiikasta, leffoista, peleistä, jne. Ja toisaalta kekristä sen millä hengellä tarjoilut, tunnelma ja maanläheisyys toteutuu. Ehkä vuoden mahtavin lautapeli-ilta tehdäänkin tässä hengessä?
Taidankin tästä lähtien viettää näihin aikoihin kekriweeniä.

08/10/2024 Pahviritari
Pohdintaa Postaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *