Kiinnostavia pelejä 2023

The Castles of Burgundy: Special Edition

Mun makuuni sopivat lautapelit, joissa yhdistyy hyvä pelattavuus mielenkiintoiseen ja pelattavuutta tukevaan teemaan, ja jonka sitten kruunaa upeat tuotantoarvot. En juuri välitä susirumista ja ankeista peleistä tai historiallisella teemalla varustetuista tekeleistä. Alkuperäinen Castles of Burgundy oli sekä kaamean ruma, että historiallisella teemalla varustettu, joten ohitin tämän olkiani kohauttamatta. Tilanne kuitenkin muuttui, kun Castles of Burgundyn Special Editionista tuli Kickstarter-kamppis. Peli itsessään on kuulemma mielettömän hyvä ja huomasin teemankin painoarvon kummasti väistyvän taka-alalle, kun toteutus näytti näinkin upealta. Olen myös viimeaikoina lämminnyt peleille, jotka ovat olleet jo hyvän tovin markkinoilla, silti edelleen kehuttuja ja saavat uuden nykyaikaistetun painoksen. Näin kävi myös vastikään hankkimani 7 Wonderssin kohdalla.

Moonrakers: Titan edition

Alkuperäinen Moonrakers näki päivänvalon jo 2020, mutta Titan editionin myötä mukana tulee useampi lisäri, joiden on ainakin kovasti väitetty nostavan tämän pakanrakentelu- ja neuvottelupelin uusiin sfääreihin. Pelissä päivitetään omaa avaruusalusta, hankitaan parempia miehistönjäseniä ja lähdetään suorittamaan vaarallisia tehtäviä. Näistä ei kuitenkaan selviä juuri kukaan yksin, joten pelaajat joutuvat neuvottelemaan kuinka suoritettujen tehtävien palkinnot jaetaan pelaajien kesken. Uniikki peli-idea yhdistettynä mielenkiintoiseen (ja pelattavuutta tukevaan) teemaan kantaa aika pitkälle, vaikka tuo graffatyyli pelissä ei nyt varsinaisesti ole ihan sieltä lemppariosastoltani. Ainakaan peli ei näytä umpitylsältä graffatyyliltään.

Clank: Catacombs

Tämä taidettiin julkaista jo vuoden 2022 puolella, jos BoardGameGeekin tietoihin on uskominen, mutta listaan sen vuoden 2023 kiinnostuksenkohteissa joka tapauksessa. Aloitin oman Clank-fanitukseni ehkä hieman nurinkurisesti hankkimalla ensin Legacy -version ja sitten vasta alkuperäisen lisäreineen, mutta Clank kuuluu ehdottomasti kyllä suosikkipelieni joukkoon. Clankissa perusidea on rakennella pakkaa, jonka turvin sitten edetään vaarallisessa luolastossa yhä syvemmälle suurten aarteiden toivossa. Kovin pitkälle ei välttämättä kannata edetä, sillä saatat ahneuksissasi menettää kaiken. Uusin versio, eli Catacombs, tuo mukanaan paloista koostuvan ja alati muuttuvan pelilaudan. Henkilökohtaisesti en ole vielä kovin vakuuttunut tämän uuden tempun nerokkuudesta (tai ulkonäöstä), mutta Clank-fanina olen vähintäänkin kiinnostunut uudesta versiosta.

Skyrise

Aina kun Roxley Games julkaisee jotakin, otan vähintäänkin monokkelin sievästi silmälle ja seuraan tilannetta tarkkaan. Ilmeisesti Skyrise on uudistettu versio Metropolys -nimisestä pelistä, jossa huutokaupan avulla kilvoitellaan alueiden hallinnasta. Skyrise noudattaa samaa perusideaa, mutta tyypilliseen Roxley Games -tapaan peliä on kehitetty eteenpäin ja se on saanut uuden maalikerroksen päälleen. Huomattuani upeat 3D-laudat ja rakennukset, ei kauaa tarvinnut miettiä, kun olin jo sijoittanut roposeni tähän tuotokseen. Lyhyellä tutustumiskierroksella peli vaikutti varsin elegantilta pelata ja tarjoaa mielestäni aidosti erilaisen pelin kokoelmaani.

The Witcher: Old World

Witcher 3 videopelien puolelta on mahdollisesti yksi kaikkien aikojen lempparipeleistäni. Pidän kovasti Witcherin maailmasta noin muutenkin ja harkitsin tämänkin tukemista Kickstartterissa. Peli näyttää kieltämättä törkeän hienolta, joskin en mitenkään voinut perustella tämän järkäleen hankkimista omaan pelihyllyyni. Onneksi tuttuni sijoitti tähän ja luonnollisestikin tarvitsee peliseuraa, joten eiköhän tätäkin pääse jossain välissä koettamaan. Lisenssipeleissä on aina pieni riski, ettei itse peli ole kovin kummoinen, vaan luotetaan lähinnä lisenssin voimaan. Toivottavasti tällä kertaa ei ole niin ja saamme pelipöydälle loistavan pelin.

Scarface 1920

Yhdistelmä alueen hallintaa, työläisten sijoittelua ja pakanrakentelua mielenkiintoisella teemalla (gangsterit 1920-luvun Amerikassa) näyttää kyllä perin herkulliselta cocktaililta. Tämänkin tukemista kovasti harkitsin, mutta jätin silti väliin. Scarface 1920 vaikuttaa vähän sellaiselta peliltä, joka saattaa olla aavistuksen liian raskas pelattava omaan makuuni. Arvostaisin silti kovasti mahdollisuutta päästä kokeilemaan tätä.

Fit to Print

Minulla on erityinen paikka syämmessäin hyvin kevyille ja nopeille peleille. Ne ovat käteviä, kun harrastusta pitää esitellä uusille pelaajille, jotka myös usein potevat sääntöallergiaa. Lisäksi ne puolustavat paikkaansa vähän raskaampien pelien rinnalla ns. välipalapeleinä. Fit to Print vaikuttaa juuri sellaiselta, kepeältä ja nopealta. Pelissä muodostat sanomalehteen etusivun, jonka taittoon pitää saada mahtumaan artikkelit ja mainokset. Ilahduttava idea ja kevyeltä vaikuttava pelimekaniikka vakuutti jo ensivilkaisulla. Voisin kuvitella, ettei tämä ole kovinkaan suuri investointi, joten se voi hyvinkin löytää tiensä pelihyllyyni.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Muutoksia

Vuoden eka peli oli Caper: Europe. Turpiinhan siinä tuli, kuten aina, kun lähden vaimoa vastaan pelaamaan. Turpiin on tullut viimeaikoina muutenkin, joskin lautapelien ulkopuolisessa elämässä,…

Kommentit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *