Viticulture
Stonemaier Games on yksi suosikkini mitä lautapelijulkaisijoihin tulee. Julkaisijan peleissä yhdistyy hauska pelattavuus ja hyvin suunnitellut mekaniikat korkeisiin tuotantoarvoihin ja kaiken lisäksi yrityksen keulahahmona toimiva Jamey Stegmaier vaikuttaa ihan vilpittömästi mukavalta hemmolta. Stonemaier Gamesilta tulee myös yksi lautapelikokoelmani kiistattomista helmistä: Viticulture.
Viticulturen idea on pyörittää ikiomaa viinitilaa ja valmistaa viiniä janoisten asiakkaiden tarpeisiin. Viini ei kuitenkaan tule hanasta, vaan rypäleet pitää viljellä, sitten murskata ja antaa käydä sopivissa olosuhteissa, pullottaa ja sitä rataa. Menestynein jumalten juoman valmistaja kruunataan lopussa pelin voittajaksi. Kyseessä on ns. työläisten sijoittelu -peli, jossa pelaajat sijoittavat työläisiään pelilaudalle kohtiin, jotka antavat sitten eri toimintoja tai resursseja. Tietyt asiat voi tehdä vain tiettynä vuodenaikana ja jokaisella vuorolla kaikki eivät mahdu tekemään kaikkea. Pelissä joutuu siis tekemään usein mielenkiintoisia valintoja ja kompromisseja voittoon yltääkseen.
Kuultuani Viticulturesta ensimmäistä kertaa ajattelin, että teema on harvinaisen tylsä. En minä ole kiinnostunut viinitilan pyörittämisestä. Jännä kyllä tähän tuli muutos peliä pelattuani, ensin netissä ja sitten useamman kerran pöydän äärellä. Yksi hyvän pelin tunnusmerkeistä on siinä miten teema ja pelimekaniikat tukevat toisiaan. Peliä on viihdyttävää pelata, mutta sen taustamaailma viinitilallisen kommervenkkeineen ja vuodenaikoihin perustuvine kierroskulkuineen on aavistuksen enemmän kuin vain kirsikka kakkuun, se on maukas avec hienoissa juhlissa. Nykyään minä ja peliporukkani olemme niin innostuneita Viticulturen pelaamisesta, että juomaksi pelin kylkeen kelpaa vain ja ainoastaan, mikäs muukaan, kuin viini. Olen aika varma, ettemme juurikaan saa omaperäisyyspisteitä ”alkuperäisestä” ideastamme.
Vuosien aikana Viticulturelle on julkaistu myös lisäosia ja peruspelin laajennuksia. Aika monta peliin kohdistunutta parannusta ja monipuolisuutta on sisällytetty jo Viticulture Essential Edition -nimiseen pakettiin, jota voikin nykyisellään pitää pelin perusosana. Lähtökohtaisesti pelissä kilpaillaan toisia pelaajia vastaan parhaista viininvalmistustaidoista, mutta vuosi 2022 toi jymy-yllätyksen yhteistyöpelimoodin muodossa lisäosassa Viticulture World. Henkilökohtaisesti en ole kokeillut tätä versiota pelistä, mutta kovasti sitä on tunnuttu kehuttavan.
Viticulturea on helppo suositella ja se solahtaa helposti kurkusta alas.
Vastaa