
Arcs – The Blighted Reach
Opettele ensin Arcs – peruspeli ja lue nämä vasta sen jälkeen.
Galaksi on kriisissä, kerran niin mahtava imperiumi on murenemassa ja kaiken lisäksi Vitsaus (The Blight) leviää tuhoten kaiken mihin se koskee. Kyseessä on Arcs-pelin kampanjamuoto, jossa Arcsia pelataan kolme kertaa, eli kolme näytöstä, peräkkäin ja vieläpä laajennetuilla säännöillä.
Kuinka voitetaan?
Koko kampanjan voittaa se pelaaja, joka on kolmannen näytöksen päätteeksi kerännyt eniten voittopisteitä (power) kaikista kolmesta pelikerrasta tai saavuttanut pelaamansa Kohtalon lopullisen tavoitteen.
Tavoite (Objective)
Näytöksissa 1 & 2 kullakin pelaajalla on Kohtalokohtainen tavoite. Sen saavuttaminen pelikerran loppuun mennessä on ehto sille, ettet menetä voittopisteitä pelikerran lopuksi.
Väliaika (Intermission)
Pelikertojen välissä tapahtuu väliaika-vaihe, jossa tavoitteiden saavuttamisesta saa bonuksia, on mahdollista vaihtaa Kohtalonsa (fate) ja useimmat vaurioituneet pelimerkit tuhoutuvat. Tavoitteet joihin ei päässyt, myös vähentävät voittopisteitä.
Suuri tavoite (Grand Ambition) ja lopullinen tavoite (Final objective)
Viimeisellä pelikerralla A tai B valikoimasta valitut Kohtalot voivat pyrkiä toteuttamaan suuren tavoitteensa saadakseen lisää voittopisteitä ja C valikoimasta valittu Kohtalo voi voittaa koko pelin toteuttamalla lopullisen tavoitteensa.
Sääntövihko (Rules booklet)
Kampanjan aikana pelin säädökset saattavat vaihtua pelattujen Kohtaloiden ja muiden tapahtumien myötä. Sääntövihkon taskussa säilytetään kaikki muuttuneet ja voimassa olevat säädökset.
Imperiumi
Imperiumi on luhistumassa ja pelin aluksi jokainen pelaaja aloittaa sen sijaishallitsijana. Tämän merkaamiseksi kullakin on Kohtalokorttinsa alla sijaishallitsijan kortti (Regent). Yksi heistä on kuitenkin sijaishallitsijoiden johtaja (First Regent), jonka merkitsi hänellä on sijaishallitsijoiden johtajan laatta. Sijaishallitsijana sinulla on sekä valtaa imperiumin laivastoon, että rajoituksia siihen mitä voit tehdä.
Pelin aikana on myös mahdollista kääntyä lainsuojattomaksi, jolloin sijaishallitsijan kortti Kohtalokortin alla käännetään toistepäin, paljastaen lainsuojattoman kortin. Sinulla ei ole enää samoja rajoituksia, mutta ei sen puoleen valtaakaan imperiumin asioihin, noh paitsi valta jonka saat väkivallalla.
Alueen hallinta on imperiumilla, jos läsnä on yksikin imperiumin vahingoittumaton (fresh) alus. Kaikki hyödyt imperiumin hallitsemista järjestelmistä kuuluvat sijaishallitsijoiden johtajalle kunnianhimon (ambition), tavoitteiden ja tapahtumien osalta.
Jos vuorallasi sijaishallitsijana olet alueella, joka on imperiumin hallinnassa ja sinulla on siellä omia pelinappuloitasi (alukset ja rakennukset), on tuo alue myös sinun hallinnassasi ja voit myös käskyttää siellä sijaitsevia imperiumin laivaston aluksia. Tätä kutsutaan läsnäolon laiksi (Presence Law). Jos tämä laki ohitetaan, voit käskyttää imperiumin laivastoa, oli se missä tahansa.
Käskyttämällä imperiumin aluksia voit liikkua niillä, niitä voi korjata, taistella niiden avulla tai verottaa sijainnin kaupunkeja.
Sijaishallitsijat noudattavat myös liikkumisen lakia (Movement Law). Kutakin oman väristä alusta kohden saa liikuttaa yhtä imperiumin alusta. Alukset liikkuvat yhdessä ja samaan järjestelmään.
- Imperiumin hallitsema portti pysäyttää lainsuojattomien alusten katapultti-liikkeen.
- Sijaishallitsijan hallitsema portti pysäyttää lainsuojattomien liikkeen, sekä yksin liikkuvien toisten sijaishallitsijoiden katapulttiliikkeen, mutta eivät kuitenkaan siinä tapauksessa, jos mukana on yksikin imperiumin laiva.
- Lainsuojattomien hallitsema portti pysäyttää sekä sijaishallitsijoiden, että imperiumin katapulttiliikkeet.
Sijaishallitsijat noudattavat myös aselevon lakia (Truce Law): kun järjestelmässä on läsnä imperiumin alus, he eivät voi vahingoittaa niitä, eivätkä toisten sijaishallitsijoiden aluksia tai verottaa heidän kaupunkejaan.
Kun sijaishallitsija hyökkää taistelussa, saman järjestelmän imperiumin alukset voi halutessaan lisätä hyökkäykseen.
Kun sijaishallitsija puolustautuu taistelussa, samassa järjestelmässä sijaitsevat imperiumin alukset osallistuvat aina puolustukseen.
Lainsuojattomat saavat hyökätä imperiumin tai sijaishallitsijoiden alusten kimppuun. Imperiumin alusten puolustautuessa, puolustautuvat alukset ovat vain imperiumin aluksia. Imperiumin puolustautuessa, imperiumin tuhoamat yksiköt menevät sijaishallitsijoiden johtajalle. Jos sijaishallitsijoilla ei ole tuolloin johtajaa, palautuvat tuhotut yksiköt hyökänneelle lainsuojattomalle.
Tapahtumat
Tapahtumia on kolmenlaisia: huippukokouksia, kriisejä ja julistuksia. Tapahtumat tulevat joko tapahtumakortin pelaamalla tai nappaamalla (secure) imperiumin neuvoston kortin (Imperial Council Card).
- Huippukokouksissa pelaajat voivat neuvotella ja tehdä sopimuksia.
- Kriisien aikana Vitsaus tekee vahinkoa ja neuvosto voi aiheuttaa ongelmia.
- Julistukset antavat sijaishallitsijoiden johtajalle määräysvallan imperiumin lakeihin.
Toimintakorttien 1-7 lisäksi pelissä on nyt myös tapahtumakortti. Vuorollasi voit pelata sellaisen. Sitä ei voi kuitenkaan käyttää tikin aloittamiseen, kopioimiseen tai aloitusvuoron kaappaamiseen luopumalla siitä.
Tapahtumakortin pelaamalla, saat kuitenkin tikin aloittanutta korttia vastaavan pelivuoron, aivan kuin olisit pelannut aloituskortin itse. Tämä toteutuu kuitenkin vain tilanteessa, jossa kukaan ei ole ehtinyt pelaamaan tapahtumakorttia sinua ennen tai napannut (secure) imperiumin neuvoston korttia ennen vuoroasi. Mikäli sinulla on aloittavan pelaajan merkki, mutta vain tapahtumakortteja, on sinun annettava aloittavan pelaajan merkki eteenpäin.
Kierroksen lopuksi ja tarkistettuasi vaihtaako aloittavan pelaajan -merkki omistajaa , mikäli tapahtumakortti pelattiin, tee seuraavat vaiheet:
- Aloittava pelaaja saa halutessaan kutsua kokoon Huippukokouksen.
- Sen jälkeen hän heittää kahta mustaa noppaa.
Jos nopasta tuli räjähdyssymboli, toteuta kriisi.
Jos nopasta tuli pergamentti, toteutetaan säädös.
Mikäli samassa vuorossa napattiin imperiumin neuvoston kortti, älä toteuta tapahtumia, vaan järjestä Neuvoston tapaaminen
Imperiumin neuvoston kokoontuminen
Neuvostokortti (Imperium Council) on kaksipuolinen. Istunto käynnissä (in session) tai Decided. Korttia ei voi tuhota tai poistaa.
Kun kortissa on istunto käynnissä, pelaajat voivat käyttää siihen Influence & Secure -toimintoja.
Kun joku ottaa kortin hallintaansa (secure) se käännetään Decided-puolelle ja sijoitetaan kortin ottaneen pelaajan Kohtalokortin alle muistutukseksi kierroksen loppua varten. Tapahtumakorttien vuoron lopun tapahtumat jätetään huomiotta, jos neuvosto kokoontuu.
Kierroksen lopuksi:
- Palauta neuvostokortti Decided-puoli ylöspäin osaksi Valtuuston valikoimaa (Council row).
- Voit järjestää tähän väliin halutessasi huippukokouksen.
- Jos olet sijaishallitsija, sinusta tulee heidän johtajansa. Ota sijaishallitsijoiden johtajan laatta (sen resurssit tulevat myös sinulle).
- Jos olet lainsuojaton, varasta resursseja johtajan laatalta, niin monta kuin voit. Sijaishallitsijoiden johtaja menettää myös yhden voittopisteen kustakin varastetusta resurssista.
- Valitse toteutatko kriisin vai julistatko lain. Sitten toteuta tai julista se.
Korttiin ei voi kohdistaa Influence tai Secure -toimintoja, kun se on Decided-puoli ylöspäin Valtuuston valikoimassa. Se kääntyy vain uuden pelikerran alkaessa tai huippukokouksessa huippukouksen järjestäjän ilmoituksella.
Vapaat kansat
Harmaat rakennukset ja tähtiportit kuuluvat imperiumista vapautuneiden kansojen asukkaille. Voit käyttää niitä kuin omiasia, kunhan planeetta on hallinnassasi. Voit siis verottaa kaupunkeja, rakentaa uusia aluksia tähtiporteista tai tehdä katapultti-liikkeen. Halutessasi voit korjata kaupunkeja & tähtiportteja.
Tuhoamasi vapaiden kansojen rakennukset, saat trophynä ambitionia varten. Mikäli taistelet niitä vastaan, kaikki sen planeetan vapaiden kansojen rakennukset, ovat puolustavia rakennuksia ja niihin tehdään normaalien sääntöjen puitteissa vahinkoa.
Ryöstäminen on myös sallittua, mutta voit käyttää siihen vain yhden avaimen, jolla saat vain yhden sen planeetan resurssin taistelua kohden.
Huippukokous
Huippukokous koostuu kahdesta osasta: Järjestäytyminen & Neuvottelut
Järjestäytyminen
Huippukokouksen kokoon kutsunut pelaaja voi tehdä mitkä tahansa seuraavista toimista:
- Lunastaa palveluksia, jotka pakottavat palvelukset luvanneet pelaajat päättämiisi neuvottelutoimiin (sellaisiin, jotka kohdentuvat sinuun).
- Neuvostokortin kääntäminen.
- Imperiumista lähteminen, jolloin käännät sijaishallitsijakortin lainsuojattoman puolelle. Mikäli olit johtaja, annat sijaishallitsijan johtajan laatan sille sijaishallitsijalle, jolla on eniten voittopisteitä. Resurssit kulkevat sen mukana. Jos ei ole muita sijaishallitsijoita, resurssit palaavat pankkiin ja menetät yhden voittopisteen kustakin näin palautetusta resurssista. Myös johtajalaatta tulee osaksi pankkia.
- Imperiumin elvyttäminen. Mikäli sijaishallitsijoita ei ole, voit perustaa imperiumin uudestaan, jolloin sinusta tulee sijaishallitsijoiden johtaja.
Neuvottelut
Neuvotteluissa kaikki pelaajat voivat tehdä niin monta kertaa kuin haluavat mitä tahansa näistä toimista, niin että ne kohdistuvat toisiin pelaajiin ja toinen pelaaja hyväksyy tämän toiminnon:
- Hallinnan luovuttaminen – muuta jokin pelinappuloistasi kilpailijan pelinappulaksi.
- Siirrä toimivalta – muuta kortille asetettu agenttisi kilpailijan agentiksi.
- Lupaa palvelus – anna yksi agenteistasi kilpailijan Kohtalokortille (myöhemmin lunastettavaksi). Näitä kutsutaan palveluksiksi.
- Assettien siirto – anna yksi trophy, captive, palvelus tai resurssi kilpailijalle. Jos tämä tehdään palveluksen lunastamisvaiheessa resurssille, resurssi maksaa yhtä monta palvelusta, kuin resurssin avain maksu on.
- Kutsu osaksi imperiumia (jos olet sijaishallitsijoiden johtaja). Silloin kutsuttu pelaaja kääntää lainsuojattoman korttinsa sijaishallitsijapuolelle.
Neuvottelut voivat sisältää myös useamman yhtäaikaisen osallistujan, kunhan neuvoteltavat toimet voidaan toteuttaa heti.
Neuvottelujen päättyminen
Jos kukaan ei enää neuvottele, voi huippukokouksen aloittanut pelaaja todeta että jos vielä haluaa neuvotella, niin se pitäisi aloittaa nyt. Mikäli pienen tauon jälkeen kukaan ei vieläkään ole neuvotellut, kokoon kutsuja laskee viiteen, jonka päätteeksi neuvottelu päättyy.
Kriisit
Kun kriisi tulee ratkaistavaksi, toteuta ne seuraavassa järjestyksessä:
- Vitsaus (The Blight) kriisi
- Kohtalo (Fate) kriisi
- Valtuuston (Court) kriisi
Vitsausten kriisissä tapahtuu: jokainen Vitsaus tekee vahinkoa sen numeron ilmoittaman määrän. Ne tekevät vahinkoa ensin imperiumin laivastoon, jos niitä ei ole enää jäljellä, sitten pelaajien aluksiin. Molemmissa tapauksissa vahinko tehdään aina ensin vahingoittumattomiin aluksiin.
Kohtalon kriisissä joissakin Kohtalokorteissa on kriisiä kuvaileva teksti, jotka akvivoituvat vuorojärjestyksessä nyt.
Valtuuston kriisissä, ellei mustia noppia ole juuri heitetty (tapahtuman yhteydessä), heitetään nopat nyt. Kriisiteksti jokaisessa valtuuston Vox-kortissa ratkaistaan, etenemällä vasemmalta oikealle. Jos Vox-kortin yläpuolelle on liitettynä toinen kortti, sen kriisi ratkaistaan ensin.
Joissain korteissa kuvaillaan tapahtumia, jotka viittaavat symboleihin ja numeroihin jotka nopista tulivat. Noudattakaa näitä.
Jos kriisi saa kortin poistumaan valtuustosta, siinä olevat agentit palautetaan ja pakasta nostetaan korvaava kortti heti tilalle.
Vitsaukseen tulee tehdä 2 vahinkoa, jotta se vahingoittuu tai tuhoutuu. Vitsauksen saa tuhoamisen jälkeen Trophyksi. Noppien symboleista Vitsausta vahingoittavat samat symbolit, kuin vahingoittavat aluksiakin. Vitsaus ei tee mitään Intercept-symbolista (tähtäinympyrä).
Vitsaus pysäyttää katapulttiliikkeen samalla tavalla kuin kilpailijan hallitsema porttikin.
Jos pitää sijoittaa uusi Vitsaus-pelimerkki, ja ne on loppu, ota se pelaajalta jolla on eniten Vitsauksia Trophyinä.
Säädökset
Sijaishallitsijoiden johtajan tulee joko panna käytäntöön säädös tai vaihtaa se.
Käytäntöön pano: hän kerää imperiumin vaateen mukaiset resurssit tai muut hyödykkeet muilta pelaajilta ja sitten suorittaa imperiumin toiminnon.
Vaihtaminen: tässä tapauksessa hän valitsee kahdesta muusta 03-kortista ja sijoittaa sen päälimmäiseksi sääntövihkon taskuun.
Resurssit ja hyödykkeet jotka kerätään, riippuvat säädöksestä. Kerätyt resurssit menevät johtajan laatalle. Johtajan pitää maksaa myös, jos hän siihen pystyy. Hyödykkeet (trophyt ja captivet) menevät johtajalle. Jos kanssapelaajalla ole mistä maksaa, hän antaa agentin pavelukseksi johtajalle (Kohtalokortin päälle). Jos agenttia ei löydy, johtaja voi tehdä hänestä lainsuojattoman.
Imperiumin toiminnot:
- Rauha -> Kaikki pelaajat saavat bonus-voittopisteet viimeisistä kaupunkipaikoista, jos ne ovat esillä.
- Eskalaatio -> Sijoita 2 imperiumin alusta, imperiumin hallinnassa olevalle järjestelmälle. Jos imperiumi ei hallitse mitään aluetta, sijoita ne hallitsemallesi tähtiportille.
- Sota -> anna kullekin sijaishallitsijalle ase-resurssi. Jos pankki on tyhjä, anna se johtajan laatalta.
Imperiumin alustalla olevat varat ovat jäädytettyjä. Niitä ei voi siis käyttää, antaa tai poistaa, edes Outrage-tapauksessa, sieltä. Kilpailijat voivat kuitenkin varastaa ja ottaa jäädytettyjä varoja. Jos sinun pitää laskea paljonko sinulla on esim. resursseja, väliaikaishallitsijoiden johtaja laskee myös imperiumin rahastossa, eli alustalla olevat varat omikseen, mm. ambitiota varten.
Lippulaivat
Jotkin Kohtalot antavat käyttöösi lippulaivan. Jos sellaisen saat, korvaa kaikki pelilaudan rakennuksesi vapaiden kansojen harmailla rakennuksilla. Lippulaivan alkuvalmistelut kuvaillaan lippulaiva-laudan takana.
Lippulaiva on aina ”Fresh” -tilassa ja sitä ei voi lopullisesti poistaa pelilaudalta. Sen kanssa pelatessa on muutama uusi sääntö:
- Et voi rakentaa omia kaupunkejasi tai tähtiporttejasi kartalle. Rakennukset menevät lippulaiva-laudallesi.
- Vuorollasi voit rakentaa vain yhden uuden aluksen lippulaivalla, eli lippulaiva-lautaan sijoitettujen tähtiporttien lukumäärä jätetään oletusarvoisesti huomiotta. Muista että voit kuitenkin rakentaa aluksia vapaiden kansojen tähtiporteista, jotka ovat sinun hallinnassasi.
- Taistelussa lippulaiva hyödyntää vaihtelevaa määrää noppia ja puolustaessa Intercept ei oletusarvoisesti tee mitään.
Lippulaiva-laudallasi on päivityspaikkoja ja näiden kunkin yläpuolella paikka suojalle. Päivitys tapahtuu hyödyntämällä rakennusten pelimerkkejä. Kun alus saa vahinkoa, se kohdistuu aina ensin suojiin.
Jotta lippulaivasi voi rakentaa päivityksiä tai panssareita, lippulaivan on ensiksi sijaittava planeetalla, jonka antama resurssi vastaa rakennettavaa osaa (tämä näkyy lippulaivan laudalla rakennettavan osan kohdalla). Suojan voi rakentaa vain sellaisen osan päälle, joka on täysin ehjä.
Jos korjaat alusta, korjaus kohdistuu joko päivitykseen tai panssariin.
Päivitykset ja panssarit eivät toimi samoin kuin rakennukset kartalla. Pelaajat eivät voi siis verottaa niitä tai käyttää tähtiportteja alusten tuottamiseen. Näiden tuhoaminen ei myöskään aiheuta Outrage tai Ransack the Court -menettelyä.
- Kun lippulaiva hyökkää, sen panssarit ja päivitysosat kärsivät vahinkoa samoilla säännöillä kuin aluksetkin (tulen symboli nopassa vahingoittaa alusta jne.).
- Kun lippulaivaa vastaan hyökätään, sen panssarit ja päivitysosat saavat vahinkoa samoilla säännöillä kuin rakennukset saisivat vahinkoa.
- Panssari on tuhottava ennen kuin voi vahingoittaa päivitystä.
Hyökkääminen
Hyökätessään lippulaivalla, saa pelaaja ottaa hyökkäykseen yhtä monta noppaa kuin hänellä on lippulaivalaudalla täysin ehjiä tähtiportteja (päivityksissä ja panssareissa).
Hyökkäyksessä aluksen osat saavat vahinkoa, kuten aluksetkin:
- Liekki ja tähtäinympyrän kanssa on pakko ottaa vahinkoa lippulaivaan, mikäli muita hyökkääviä aluksia ei ole.
- Toki voit valita ottaa vahingot panssariin tai päivitysosiin, vaikka sinulla olisi muitakin aluksia.
Puolustaminen
Lippulaivan kanssa kilpailijoilla, jotka päättävät taistella sinua vastaan, on erilaiset ryöstönoppa (Raid) säännöt kuin yleensä. He voivat hyödyntää ryöstönoppia vain jos paikalla on puolustavia rakennuksia tai puolustava lippulaiva.
Jos hyökkääjä heittää ympyrätähtäimen (Intercept-ikoni), lippulaiva yksinään ei tee Intercept-tapahtumaa, ellei sillä ole käytössään tämän sallivaa Defense Array -päivitystä.
Kun lippulaiva puolustautuu, päivitykset ja panssarit saavat vahinkoa kuten rakennukset:
- Hyökkääjä osuu päivityksiisi ja panssariisi myös kolmioisku-symbolilla.
- Jos lippulaiva on ainoa jäljellä oleva puolustava alus, hyökkääjä voi vahingoittaa osia myös isku-symbolilla.
Jos iskuja tulee kriisissä, lippulaivasi ottaa vahinkoa vain jos muita fresh-tilassa olevia aluksia ei ole jäljellä järjestelmässä.
Lippulaivassa isku kohdistuu oikeanpuoleisimpaan panssariin ensin, vasta jos panssareita ei ole enää jäljellä, isku osuu oikeanpuoleisimpaan päivitysosaan.
Huippukokouksissa et voi vaihtaa lippulaivasi päivitykseen käytettyjä rakennuksia niiden värin vaihtamiseksi kilpailijan värikseksi.
Lore jossa pyydetään huomioimaan rakennusten lukumäärä, ottaa huomioon lippulaivan päivityksiin käytetyt rakennukset. Paitsi jos erikseen mainitaan, että rakennusten tulee olla kartalla.
Rakennukset kartalla: Lore joka antaa sinun tehdä rakennuksia (kuten Gate Ports ja Cloud cities), tosiaan mahdollistavat näiden rakennusten tekemisen kartalle, huolimatta lippulaivastasi.
Lore joka parantaa aluksiasi, parantaa myös lippulaivaasi.
Lore joka antaa sinun kerätä noppia taisteluun per alus, katsotaankin vahingoittumattomista tähtiporteista lippulaivassa.
- Ship Crane: voit rakentaa 2 alusta per vuoro.
- Defense Array: Intercept toimii jälleen ja tekee yhtä monta vahinkoa, kuin sinulla on vahingoittumattomia tähtiportteja päivityksinä.
- Slipstream Drive: Kerran vuorossa Preluden aikana, voit katapultti-liikkua lippulaivallasi tai toisten alusten kanssa, jotka lähtevät lippulaivasi sijainnista.
- Control Array: Jos lippulaivasi sijaitsee portissa, voit verottaa mitä tahansa sektorin alueella olevaa kaupunkia kuin se olisi omasi.
- Tractor Beam: taistelussa lippulaivaa kohti hyökkäävät eivät saa käyttää ryöstö-noppia (Raid).
- Hull: ei erityisominaisuutta, paitsi saat rakennuspalan tähän sen muita hyötyjä varten (tähtiportit antaa noppia taistelussa ja kaupunki lisää tilaa resursseille.)
C-kohtalot antavat sinun vaihtaa lippulaivan pois, silloin tee seuraavat vaiheet:
- Palauta lippulaivan pelilauta laatikkoon ja lippulaivan tilalle vaihda yksi tavallinen alus.
- Sijoita yksi kaupunki ja tähtiportti tyhjiin rakennuspaikkoihin kartalla. Jos sellaista ei ole vapaana, muuta vastaavat vapaiden kansojen rakennukset omiksesi.
- Jos sinulla on vähemmän kuin 8 omaa alusta kartalla, sijoita aluksia järjestelmiin, joissa sinulla on omia pelinappuloitasi, kunnes sinulla on 8 alusta.
Vastaa